Den känsliga hårddisken

En av de viktigaste delarna i en dator är hårddisken, eftersom det är innehållet på denna som skiljer ut olika datamaskiner från varandra. Det är också innehållet på hårddisken som är mest känsligt, om det skulle komma i orätta händer. Även den som inte har något som kan vara av intresse för nyfikna eller klåfingriga har anledning att vara rädd om sin hårddisk.

Kort historik över hårddisken

En hårddisk består av en roterande skiva täckt av ett magnetiskt material, samt ett eller flera magnetiska skrivhuvuden som skriver information till skivan, och även läser information som tidigare skrivits. Som så många andra elektroniska komponenter så introducerades hårddisken av IBM. Detta skedde 1956, och tack vare den tekniska utvecklingen på området så är det en så länge fortfarande hårddisken som gäller för den som vill lagra större mängder data. Storleken på lagringsmediet har dock minskat sedan denna tid, då 3,75 terrabyte rymdes på ett utrymme stort som två kylskåp. Det var framför allt dyrt med hårddiskar. Ända fram till 1980-talet var en hårddisk så dyr att det fåtal som hade datorer hemma inte hade råd med denna typ av lagring, utan fick förlita sig på andra lagringsmedier. Tack vare att de är billigare idag så har hårddiskar blivit standard i datorer, och även i andra produkter, som mobiltelefoner och surfplattor.

Hårddisk

Var rädd om hårddisken

Men att en hårddisk idag är billig (4 terrabyte lagringsutrymme behöver inte kosta mer än 3500 kronor) innebär inte att man kan behandla den hur som helst. En hårddisk är känslig för värme, kyla, fukt och för att lutas för mycket i olika riktningar. Se till att du har en bra fläkt som kyler disken. Om du har en laptop kan du köpa en platta med fläkt att placera under datorn.
Se också till att göra back-up, alltså att säkerhetskopiera viktig data till en annan plats. Allra helst bör du ha dina data på fyra ställen

  • på din egen dators hårddisk
  • på en extern hårddisk i hemmet
  • på en extern hårddisk utanför hemmet, exempelvis på din arbetsplats.
  • i en molntjänst som Dropbox. Tänk dock på att molntjänster har vissa säkerhetsluckor

Skulle du drabbas av en hårddiskkrasch kan du kanske rädda disken hos ett företag som det här. Det är dock alltid bättre att förekomma än att förekommas.