Så skyddar du din identitet på nätet

Det är enklare än vad man kan tro att få sitt ID kapat via nätet. Så här skyddar du ditt ID bäst på nätet och vad du bör tänka på.

I takt med att vi använder internet mer har det blivit enklare att sno andras ID. Det är viktigt att du tänker på hur du ger ut dina personuppgifter och hur dom behandlas. Det är också så att man oftast upptäcker ID kapningen för sent och det är svårt att utreda ID stölder via nätet.

Så fort du blir medveten om att någon stulit din identitet måste du spärra din kreditupplysning och andra kort, detta för att inte fler lån eller köp ska kunna göras i ditt namn. Det finns bra tips om hur du skyddar ditt ID på nätet. Men man kan aldrig bli fullt ut skyddad. Det är heller inte nödvändigt att gå runt och vara orolig inför det utan tänker du på de enkla saker du kan göra för att skydda ditt ID på nätet så gott det går behöver du inte oroa dig.

Detta ska du tänka på

Det viktigaste är medvetenhet. Tänk på hur och när du hanterar dina personuppgifter. Lämna inte ut dina uppgifter hur som helst och släng inte din fysiska post i sopor eller återvinning innan du förstört dokumentet ordentligt. Här är fyra andra saker att tänka på:

  • Det är bra att skaffa sig någon form av bevakningstjänst. De hjälper dig att få veta tidigare om du fått en ID kapning och du kan se till att skadorna inte blir lika stora snabbt.
  • Undvik att skicka känsliga uppgifter via e-post. Det är enklare att få tillgång till information i mejl.
  • Använder du exempelvis min myndighetspost får du information direkt om en kreditupplysning har gjorts på dig och du kan snabbt stoppa eventuella lån.
  • Var också rädd om din mobil ifall du har exempelvis BankID och annat på den som är känsligt.