Internet

Surfa gratis

 

Det är faktiskt vanligare än man tror att få tillgång till gratis Internet. Genom att användningen av bärbara datorer och trådlösa nätverk ökat så har även chanserna att koppla upp sig på öppna nätverk ökat. Idag beräknas det finnas ungefär 700 olika ställen runt om i Sverige där Internetanvändare kan surfa gratis. På Internet kan du söka efter webbsajter som har inriktat sig på att just hitta gratis internetuppkoppling. Ett bra tips för dig som exempelvis är på resande fot och som inte tecknat ett abonnemang.

Programmet Netstumbler

Det finns ett amerikanskt datorprogram som heter Netstumbler som är gratis att ladda ner till sin dator. Med hjälp av programmet som utvecklats av Marius Miller så kan du snabbt och smidigt hitta trådlösa nätverk som ägaren inte låst för utomstående. Vilket gör att du kan utnyttja nätverket helt gratis, dock på någon annan bekostnad. Idag beräknas ett per hundra svenskar använda Netstumbler och de som utnyttjar programmets funktion bor främst i storstäderna.

Det finns alltid ett flertal risker med att surfa på öppna nätverk. Det är inte alls lika skyddat som om man surfar på ett eget låst nätverk. Några saker man bör ha i åtanke är:

• Alla typer av människor kan ansluta sig till ett och samma nätverk
• Om många personer brukar samma nätverk samtidigt så blir surfandet långsamt
• Det finns risk för att vissa användare sysslar med olagligheter

Skydda dig på Internet

Oavsett om du väljer att surfa på ett privat eller ett offentligt nätverk så finns det alltid negativa aspekter med att vara ute och surfa på Internet. Internetanvändande är nämligen alltid förenat med en hel del risker så som virus, intrång, trojaner, spionprogram med mera. Se därför alltid till att du har en bra brandvägg, använd virusprogram och undvik att dela med dig av filer.