Ta hand om ditt batteri

Det finns massor av olika batterier ute på marknaden, vissa är uppladdningsbara och andra inte. Men hur håller man efter säg ett bilbatteri egentligen? 

batteri teknikEtt batteri till bilen kallas för startbatteri, detta för att det är detta som starta själva motorn och bilen. Det är en extremt viktigt del av fordonet med andra ord. Det är dessutom både dyrt och omständigt att behöva bärgas om bilen plötsligt inte startar eftersom batteriet inte tagits om hand på rätt sätt. I en tidigare publicerad artikel skrev det om vikten av bra batterier, det är lika sant oavsett om det gäller en variant till en hushållssak eller själva bilen. Men kanske viktigast att det till bilen är bäst, eftersom det är en dyrare kostnad att ersätta. Se därför till att underhålla det så gott du kan.

Underhåll ditt startbatteri till bilen

Men hur underhåller man en del av bilen som varken går att plocka ut hur som helst samt bara finns därunder huven. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur kyla är batteriets värsta fiende. Under kalla vintermornar är det viktigt att ha använt batteriladdare under natten, så att det inte laddats ut. Det är nämligen så att batterier har en tendens att ge upp när man som mest behöver bilen. Underhåll det så gott du kan, så slipper du problem och dyra kostnader. Det gäller även att göra rent batteriet med trasa, ovanpå själva locket och polanslutningarna. Där fastnar gärna smuts. Ett vanligt startbatteri håller i 5 till 7 år så se till att spara inköpskvittot och byt batteri när slutdatumet närmar sig för att undvika obehagliga överraskningar.

”…något av det mest farliga man kan utsätta ett modernt bilbatteri för är att det inte är fullt laddat. Då åldras batteriet i förtid och kan behöva bytas ut redan efter några år.” – MestMotor