Vad vet du om ID-stöld?

Många svenskar känner till att det finns en hel del risker med internet. Få känner dock till hur nära risken ligger just en själv. Ditt namn och personnummer kan i detta nu vara kapat utan att du alls vet om det. Upptäcker du det kan det vara svårt att bestrida fakturor som nu står i ditt namn, även om du själv vet att det inte är du som beställd något.

IT-bedrägerierna ökar, och det har nog inte många missat. Men en vanlig fördom är att IT-bedrägerierna sker mot stora företag och myndigheter, så kallade ”hackerattacker”. Få skyddar därför sin identitet på internet, även om det börjar bli vanligare att spärra personnummer.  Du kan även skaffa en ID-skyddsförsäkring – då kan du bevaka hur ditt personnummer används dygnet runt. Försäkringen hjälper dig också att bestrida olyckor som redan har skett.

När din identitet blivit stulen

Du har nog försäkrat din cykel, din mobiltelefon, ditt hus och bankkort. Men du kanske inte har låst din identitet? Vi läser om det nästan varje dag i nyheterna. I JP.se kan vi läsa om en bedrägerihärva med en flyttfirma, och svd.se förkunnar att id-kapningarna har nått den högsta nivån någonsin.

Ju mer vi rör oss på internet och anger våra personuppgifter, desto fler blir bedrägerierna. Skräckhistorierna är många. Det som kan hända varierar i grad. Bedragarna kan beställa varor i ditt namn, använda speltjänster men också ta kreditlån i ditt namn. Och då kan du skatta dig lycklig. Har du otur kan du bli utsatt för riktig utpressning, som man kan läsa om i nyheter24.se.

Men hur får de tag i dina personuppgifter? Det är mycket enkelt. Det kan räcka med att ringa Skatteverket så lämnar de ut uppgifterna åt vem som helst. Det kan också vara så att du själv råkat lämna ut dina person- eller bankuppgifter till fel person i ett bluffmail.